Конференція » Рогатинський ліцей "Гімназія імені Володимира Великого"

Рогатинський ліцей


Вітаємо Вас на сайті Рогатинського ліцею "Гімназія імені Володимира Великого"
  • Текст: менший
  • Текст: страндартний
  • Текст: більший

Конференція
Переглядів: 65535 | 30 Жовтня 2011 | коментарі: (0)
 (голосів: 0)

Конференція



Конференція



Конференція


6 листопада 2011 року сповнилося 200 років від дня народження Маркіяна Шашкевича, українського письменника, поета, зачинателя нової української літератури в Галичині, священика, культурно-громадського діяча.

З нагоди цієї дати 9 листопада у Рогатинській гімназії ім. Володимира Великого відбулася конференція, учасниками якої стали старшокласники та педагогічний колектив навчального закладу. Відкрив конференцію Доронюк І.В., директор гімназії, який у своєму виступі окреслив особливу роль Маркіяна Шашкевича у розвитку національної свідомості українців. Далі його виступ логічно продовжив Яновський Б.А., вчитель історії, який розповів присутнім про значення життя і творчості Шашкевича, про роль «Руської трійці» для нащадків. Учениця 6-А класу Кобзан Юлія виступила з доповіддю, у якій представила постать Шашкевича, як культурно-громадського діяча. Лірично і натхненно звучав виступ Дзери Соломії (6-А клас) про творчий шлях письменника. Вдалим доповненням до її виступу було майстерне читання напам'ять віршів Маркіяна Шашкевича у виконанні Бойко Анастасії (6-А клас), Готри Володимира (6-А клас), Музички Юлії (5-Б клас). З цікавістю слухали учасники конференції виступ Мартинюк У.Л., заступника директора з науково-методичної роботи, яка презентувала присутнім книгу Василя Гориня «Перепоховання Маркіяна Шашкевича». Доповідач зазначила, що твір присвячений вікопомному перепохованню тлінних останків Маркіяна Шашкевича на Личаківському кладовищі у Львові. Перевезення мощей Маркіяна Шашкевича з Новосілок Ліських до Львова стало величною маніфестацією, всенародним урочистим походом. Відтоді розпочався справжній культ поета-будителя, провісника, речника національного відродження. Це був рішучий прорив пробуджених галицьких русинів до своєї «українскости», до єднання із братами з Великої України. У розвідці відтворено хроніку перепоховання, похоронний похід з Новосілок до Львова, наведено промови, що були виголошені громадсько-культурними діячами краю. У додатку вміщено матеріали з газети «Діло», що висвітлюють організаційні заходи Товариства «Просвіта», зокрема Комітету для перенесення тлінних останків Маркіяна Шашкевича. Видання широко ілюстроване.

Присутні на конференції з великим зацікавленням сприймали кожен виступ і покинули її, очевидно, з глибоким переконанням у необхідності проведення таких заходів, які сприяють формуванню національної свідомості, національного духу.

Панчук Іванна, Бойко Анастасія, учениці 6-А класу




схожі новини:


  • Науково-дослідницька конференція на тему «Андрей Шептицький – будівничий де ...
  • Урочиста Академія з нагоди 95 річниці від дня народження о.Івана Музички
  • Творчий звіт учнів 6-А класу
  • «До неба, до сонця, до зір…»
  • Загальногімназійна конференція

  • Вітаємо!

    Наших колег з
    Днем народження!!!


    Мартинюк У.Л. - 01 квітня
    Стечак У.І. - 01 квітня
    Яновська О.Б. - 12 квітня
    Хом'як О.Л. - 21 квітня
    Скарбовська Г.Я. - 28 квітня

    Логін





    Відео-архів

    КАЛЕНДАР

    «    Жовтня 2011    »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31