Формування духовності гімназистів » Рогатинська гімназія імені Володимира Великого

Рогатинська гімназія


Вітаємо Вас на сайті Рогатинської гімназії
  • Текст: меньше
  • Текст: страндарт
  • Текст: больше

Формування духовності гімназистів
Батьки! Дбайте і про свій особистий ріст у Христі. Шукайте Господа на всіх дорогах, кличте Його, коли Він далеко. Просіть мудрості, як виховати своїх дітей добрими християнами не на словах, а на ділі. Будьте друзями і порадниками для дітей: "Господь дає мудрість, з Його уст — знання і розум! Він спасіння ховає для щирих, мов щит той, для тих, хто в немилості ходить, щоб справедливих стежок стерегти, і береже він дорогу своїх богобійних";

Чи усвідомлюєте ви потребу власного духовного росту? – таким було наступне питання до старшокласників. Відповіді: часто – 49 % (36 учнів), постійно – 24 % (18 учнів), іноді – 26 % (19 учнів), ні – 1 % (1 учень).
Відрадно, що учні розуміють необхідність власного духовного самовдосконалення.

Наскільки батьки є прикладом для своїх дітей бачимо із двох наступних питань.
Наскільки вимоги батьків стосовно дітей є реальними в їхньому житті? Відповіді: завжди – 13, часто – 30, деколи – 19, ніколи – 12.
Чи існує у Вашій родині єдність поглядів на виховання дитини? Відповіді: так – 28, частково – 43, ні – 3. Батьки повинні самі робити те, чого вимагаютьвід дітей, відмовитися від того, що забороняють дітям.

Отож, будьте зразками добрих справ для своїх дітей. Нехай жодне лихе слово не злітає з ваших уст, а лиш добре для збудування. Не говоріть погане за своїх дітей, а краще моліться за них і благословляйте. Моліться за дітей словами Святого Письма. Це майбутня зброя проти атак сатани. Моліться, щоб були слухняними, любили Бога і Його слово, щоб були світлом у темряві, щоб вміли розпізнавати добро і зло, щоб були мудрими, підкорялися Богу і протистояли дияволу. Моліться, щоб діти були вдячні, щоб у них була любов у дії, щоб мали бажання допомагати іншим, поважали людей.
Бог почує молитви матерів і батьків та благословить. Адже написано: "Просіть, і буде вам дано, бо кожен, хто просить, -одержує". Моліться разом, усією сім'єю. Молитва зближує, єднає.

Приклад. Запитала одну жінку, як їй вдалося виховати своїх дітей, що вони з раннього віку й до старості служать Богу і є благословінням для інших. Вона відповіла:
Коли мої діти були маленькі і я їх купала, то просила Бога, щоб Він омив їхні серця кров'ю своєю і очистив від всякого гріха.
Коли одягала своїх дітей, я просила Бога, щоб одягнув їх в одежу праведності Ісуса Христа.
Коли давала їсти, просила, щоб Господь нагодував їх хлібом життя.
Коли вкладала спати, в молитві передавала їх в милуючі руки мого Бога.
Коли в неділю ми йшли до церкви, просила Господа, щоб їхні серця стали оселею святого Духа.
Коли відправляла до школи, просила Ісуса, щоб він направляв їх шляхом істини, яка веде до Царства Небесного.
Саме тому наш навчальний заклад допомагає вам, батькам, сіяти у душі наших вихованців зернини духовності в надії, що рясно вони зійдуть і згодом дадуть щедрий врожай.
З цією метою проводяться різноманітні заходи. Найбільше до вподоби гімназистам подорожі та екскурсії.

Батьки добре знають заповідь Божу з обітницею: "Шануй свого батька та матір, щоб добре велося тобі і щоб ти був на землі довголітнім". А для батьків написано: "...батьки — не дратуйте дітей своїх, а виховуйте в напоминанні й остереженні Божому!".

Знаємо прикрі випадки, коли батьки погано впливають на своїх дітей, говорять погані слова, у сім'ях немає миру. Принижується людська гідність.
Чого, на думку ваших дітей, не вистачає їхнім родинам для повного щастя:
- терпимості один до одного
- більше моральних цінностей у членів сім’ї
- вміння сучасніше виховувати дітей
- взаєморозуміння, довіри до дитини
- вміння слухати один одного
- поваги до думки іншого
- менше авторитарності
- прислухатися до думки дітей
- злагоди і ЛЮБОВІ
Шановні батьки! Зверніть увагу, як ви ставитесь до своїх старих батьків, що говорите про них при дітях. Діти завжди хочуть вас наслідувати. Вам відома історія про плахтину, як дідусь жив у сараї, у хаті для нього не було місця, і добрий батько послав свого сина взяти плахтину і накрити дідуся, щоб той не замерз. Син розірвав її навпіл. Однією частиною накрив дідуся, а другу приніс до хати. "Що ти зробив, навіщо розірвав?" — спитав тато. "Тату, а коли ви постарієте? То я залишив, щоб вас накрити", — відповів син.
Дорогі батьки! Будьте зразками добрих діл. Нехай ваші сім'ї будуть прикрашені любов'ю, миром, співчуттям і повагою до людей. Нехай мир Божий, що вищий від усякого розуму, наповнить ваші серця в Ісусі. І щоб ви з впевненістю могли сказати такі слова: "Я і мій дім буде служити Господеві".


Веркалець Ірина Богданівна, практичний психолог


<<< назад



Вітаємо!

Наших колег з
Днем народження!!!


Люлька І.В. - 14 червня
Іванушка М.В. - 15 червня
Лажовська О.М. - 30 червня


Опитування


Креативним
Вимогливим
Досвідченим
Доброзичливим
Працелюбним
Строгим
Cправедливим