Формування духовності гімназистів » Рогатинська гімназія імені Володимира Великого

Рогатинська гімназія


Вітаємо Вас на сайті Рогатинської гімназії
  • Текст: меньше
  • Текст: страндарт
  • Текст: больше

Формування духовності гімназистів
Наші діти... Наша надія. Наша радість і наша старість.
- Як виховати їх?
-На яку дорогу наставити?
Слово Боже говорить :"Настав на добру путь дитя — і старим воно не зверне з неї".
Через те треба виховувати душу дитини ще з малих літ. Як часто батьки турбуються про матеріальний достаток, годують дітей, одягають, докладають усіх зусиль, щоб дитина вивчилася, зробила кар'єру. Це потрібно робити, але є щось важливіше. І цю духовну їжу вперше подають дітям їхні батьки.Діти — це дарунок для батьків від Господа. Це особливий дарунок, адже незаперечною істиною є слова: "Діти — спадщина Господня, плід утроби — нагорода". Як сприйняли ви цей подарунок? Чи подякували Богу, чи нарікали і подарунок для вас небажаний? Все це впливає на розвиток ваших дітей. Господь посилає нам дітей на певний час, щоб виховати і потім віддати для того, щоб вони виховували. Цей період від народження до 18-ти, 20-ти, 25-ти років дуже відповідальний для батьків. Основи виховання закладаються в сім'ї, і тато та мама несуть відповідальність перед Богом за виховання дітей.

У Святому Письмі знаходимо багато місць, які стосуються виховання дітей. Ось деякі із них: "Стережи, сину мій, заповідь батька свого і не відкинь науки матері своєї"; "Син мудрий — потіха для батька, а син нерозумний — то смуток для неньки його". Дитина — це той будиночок, який будують батьки, вчителі, церква. Основу закладають батьки. Від того, на якому фундаменті ви будете будувати, залежить, чи встоїть він впродовж земного життя. Якщо ж будова буде із соломи або будівництво розпочнеться на піску, то, коли прийдуть випробування, дощі, шторми, бурі, ця будівля не встоїть. А якщо збудуєте на камені, де наріжним каменем буде сам Ісус Христос, — такий будинок буде стояти.
Ним милуватимуться, він буде потрібний для людей, він випромінюватиме світло, у ньому буде місце для втомленого,сироти чи вдови.

-Хто чи що є основними джерелами вашого духовного розвитку? - із таким питанням в анкеті ми звернулися до старшокласників-гімназистів. І ось як вони відповіли.

Чи впливають батьки на Ваш духовний розвиток? Відповіді: постійно – 66% (48 учнів), часто – 28% (21 учень), деколи- 4% (3 учня), рідко -1% ( 1 учень), ніколи-1% ( 1 учень).
Чи впливають вчителі на Ваш духовний розвиток? Відповіді: постійно – 18% (13 учнів), часто – 51% (38 учнів), рідко - 8% (11 учнів), деколи -19% ( 14 учнів), ніколи-1% ( 1 учень).
Чи впливає церква на Ваш духовний розвиток? Відповіді: постійно – 48% (35 учнів), часто –27% (20 учнів), деколи- 16% (12 учнів), рідко -5% ( 4 учня), ніколи-4% ( 3 учня).
Чи впливають друзі на Ваш духовний розвиток? Відповіді: постійно – 8% (6 учнів), часто –19% (14 учнів), деколи- 45% (33 учня), рідко -19% ( 14 учнів), ніколи-9% ( 7 учні).

Видно, що найбільше на духовний розвиток учнів впливають в першу чергу батьки і церква, а потім вчителі. Зверніть увагу, що не завжди друзі мають позитивний вплив на ваших дітей. Тому цікавтеся, з ким товаришує ваша дитина, чи добрим буде таке товариство.

Чи впливає оточення на Ваш духовний розвиток? Відповіді: так – 8% ( 6 учнів), часто –12% (9 учнів), деколи- 34% (25 учнів), рідко -27% ( 20 учнів), ні-19% ( 14 учнів).
Чи впливає телебачення на Ваш духовний розвиток? Відповіді: часто –13% (9 учнів), деколи- 37% (25 учнів), рідко -29% ( 20 учнів), ні-21% ( 14 учнів).
Не завжди позитивно впливає на формування особистості учня оточення та засоби масової інформації, зокрема телебачення, Інтернет. Слідкуйте, які передачі дивляться ваші діти, як і скільки часу проводять за комп’ютером.

Батьки! Ми живемо в благословенний Богом час, якого, свого часу, не мали ми. Наші діти можуть ходити до церкви, у школі вивчати Слово Боже. Задумаймося! У Бога немає нічого випадкового. Можливо, Господь має особливий план і велике благословення для наших дітей, для цього покоління людей на Землі. Тому ми не повинні легковажити цим часом, а прагнути більше пізнати Бога, шукати Його всім своїм серцем і навчати всіх дітей в поминанні Господньому. Щопонеділка ваші діти мають можливість піти на Святу Літургію до церкви Пресвятої Богородиці. Але часто можна спостерігати, що приходять учні невчасно, без потреби виходять з церкви, деякі взагалі не йдуть до церкви, а сидять у класі і переписують домашнє завдання і тільки, коли черговий вчитель їм зробить зауваження, ідуть уже на завершення Богослужіння. "Шукайте найперше царства Божого й правди Його, — а все інше вам додасться", — сказано в Євангелії від Матвія. Пам’ятайте, що виховання буде повним, якщо провідною ниткою у цьому процесі буде Ісус Христос, його життя і вчення.


дальше >>>



Вітаємо!

Наших колег з
Днем народження!!!


Гучок І.Я. - 03 серпня
Черевата З.П. - 18 серпня
Окрепка Р.Г. - 23 серпня
Собків І.С. - 25 серпня


Опитування


Креативним
Вимогливим
Досвідченим
Доброзичливим
Працелюбним
Строгим
Cправедливим



Популярні статті